Dawson

The house was original designed as a one-bedroom detached dwelling that had the garage divided into bed rooms, which was too small for a family of four. We then reconfigured the bedrooms to allow for two new bed rooms opening onto a play room.  A new linen/store room allowed for storage that previously wasn’t available, this new space also incorporated a walk-in wardrobe for the master bed room.

The bulk of the new 31.93m2 new floor plan was formed under the existing roof line which had to be supported while load bearing wall were removed. Once the new layout was framed up it formed a larger open plan living area incorporating new kitchen/dining and lounge with polished concrete floors. Extending the roof line to form a large covered deck area allowed for greater indoor/ outdoor flow, maximising the rural view.  

The cladding was bevel backed cedar weather boards to match existing. Reusing the existing bricks on a feature wall inside and the outdoor fire place helped tie the extension into the original character of the house.

Gascoigne

This renovation was designed to maximise the open plan living space for the family and improve the indoor- outdoor flow while maintaining the original character of the house. Removing the existing/ leaking asbestos roof cladding and reframing the roof structure with trusses for the new modern corrugated roofing, with a covered entrance way and a large brick column matching the existing fire place.

The additional 25m2 of extra floor space with recycled Matai flooring, allowed for a larger main bathroom. Access to the fourth bed room through the main hall way instead of through the lounge and extra storage space. The new open plan kitchen, dining and lounge is the central hub for this house with a ducted heating and cooling system. New double-glazed timber bi folds doors and windows open out on to the deck area around the pool. Recycled decking used from the existing deck as rustic base boards.

Mackin

The new addition required the demolition of existing kitchen, removing the exterior wall framing and cladding to allow for 34.21m2 of additional floor area. With a new large open plan kitchen incorporating a butler sink with a servery window, combining the scullery and laundry with easy access to the outdoor service area.

The north facing portico is a great alfresco entertaining space, with a feature exposed truss and rural outlook. The large kwila deck has enough room for the dining area and an outdoor wood fire to lounge around. The pizza oven is set up on a concrete slab held up with four chunky macrocarpa posts.

Converting the existing internal access garage and laundry into a spacious master bed room, walk in wardrobe and ensuite and building a new free standing 56m2 garage matching the existing cladding and style of the house, with enough room for the car, toys and storage.